Här kan du följa andra ungdomars spännande och lärorika resor runt om i världen. De har delat med sig av sina upplevelser och visar hur viktigt det är att träffa andra ungdomar från andra kulturer.
- Det är otroligt roligt och utvecklande att jobba sida vid sida med unga människor från andra länder och kulturer än ens egen. Det som var så härligt med Kandersteg var stämningen.
De hade en slogan som heter ”Come feel the magic of Kandersteg”. Jag tyckte det lät klyschigt, men efter att ha jobbat där vet jag att det stämmer. Alla vi ”staff” var där på samma villkor, ingen fick betalt, alla hade åkt dit för upplevelsen, för att skaffa sig nya vänner för livet.
Jag tror att jag har fått lite mer insyn i hur andra har det. När man satt och pratade med människor från andra länder så förstår man hur bra vi har det i Sverige. En del har det ju bättre än vi kanske men många har det inte!
Vi fick träffa mycket scouter och några av dom håller vi kontakt med via e-post och chatprogram. 3 scouter från Österrike planerar att komma upp till oss och hälsa på efter jul!
Genom ett sådant här projekt kan ungdomar känna större samhörighet och gemenskap med andra ungdomar i Europa.
Det är otroligt lärorik att få spendera dagar tillsammans med människor som trots olika funktionshinder; epilepsi, down syndrom, cerebral pares och hjärnskador eller fysiska nedsättningar pga. malaria, interagerar med varandra och trotsar sina försvårade livssituationer. De får den hjälp de behöver av centret i form av mat, mediciner och stöd, men de är ändå envisa med att klara vardagssysslor och ta hand om sig själva. Mina arbetsuppgifter inkluderade att hjälpa till med de basala vardagssysslorna, vilket kunde vara allt från att tvätta, laga mat, vara med i undervisningen, spela fotboll, åka och simma, spela trummor eller bara dansa och leka. Jag fungerade som en extra hjälpreda att vända sig till, och jag fick mer än vad jag hade förväntat mig i gentjänst. Jag har aldrig träffat människor som är gladare än dessa och som sprider så mycket kärlek.
Människor förväntade sig att jag skulle komma hem som en ny person efter min resa, men det stämmer inte riktigt. Jag är samma person, men med en otrolig historia att berätta. Jag har fått se och göra saker som jag inte ens kan sätta ord på. Det handlar om mycket känslor, tankar och nya intryck som för mig är oersättliga. Jag har fått uppleva den afrikanska kulturen på nära håll och även om det är mycket jag inte finner samtycke i, så har det gett mig insikten i att uppskatta det jag har och människor runt omkring mig. Att inte ta något för givet. Jag saknar människorna på centret varje dag, och småler för mig själv åt fina minnen som kommer finnas med mig hela livet. Det kommer jag alltid vara tacksam för.
- Delegationen till Youth meeting 2014 Amsterdam hade en återträff 140907 för att summera upplevelserna av sommarens CISV-youth meeting.
En gemensam och distinkt uppfattning var att det var fantastiskt roligt och lärorikt. Dessutom var en gemensam uppfattning att de vill gärna fortsätta att åka på nya äventyr i CISV:s regi.
Nedan redovisas i citatform vad barnen uttryckte spontant.
”En livschans att träffa nya kompisar som kan bli vänner för livet”.
”Man får möjligheten att träffa människor från andra länder och det är spännande”.
”Det känns så skönt att kunna vara sig själv och det duger”.
”Fantastiskt att inte bli dömd utan att bara få vara”.
”Spännande att träffa och få lära sig mer om hur barn från andra länder har det”.
”Jag blir bara mer och mer nyfiken på lära mig mer om andra länder och hur barnen har det där”.
Kommentar från ledaren: Så härligt att se hur barnen utvecklas som individer i samspel med andra barn. De har tagit ansvar och lärt sig mer att jobba med olika frågeställningar i grupp. Deras kreativa förmåga har satts på prov i olika situationer av problemlösning. De leker och gör saker ihop på ett naturligt sätt med andra barn från olika länder.
Kommentar från föräldrar: Så underbart att se sina barn utvecklas på ett sådant positivt sätt. De blir mer upplysta om hur barn har det i andra länder och de har fått perspektiv på att vi är olika och att det är naturligt och spännande.
Den atmosfär och anda som råder i CISV färgar deras värderingar och syn på att olikheterna berikar deras sätt att se på vår omvärld.
Det är så roligt att de vill fortsätta att resa vidare i CISV:s olika former av lägerverksamhet och lära sig mer om hur barn från andra har det i sitt land.
Devon – Rapport
Under veckan i Devon deltog vi i ett utbyte med Young Farmers, vi hade fem deltagare som åkte. Syftet var att främja kulturell förståelse och samarbete mellan unga medlemmar i våra organisationer. Deltagarna fick möjlighet att uppleva en rad aktiviteter
Veckan inkluderade besök på lokala gårdar, där vi fick insikt i brittiskt jordbruk och träffade medlemmar i Young Farmers. Vi besökte även Crealy Theme Park, deltog i sport- och spelaktiviteter, samt njöt av en utflykt till stranden. Vi fick även besöka staden Exeter, där vi bland annat fick besöka en lokal auktion lantbruksdjur så som kor och får. Vi avslutade veckan med att delta i Liskeard Show, en lokal jordbruksutställning som visade upp djur och produkter från området.
Många av deltagarna kände att det var en värdefull upplevelse att få se lokala gårdar och lära sig om brittiskt jordbruk samt att träffa de lokala medlemmarna i Young Farmers. De uppskattade verkligen möjligheten att delta i aktiviteter och se hur lantbruket bedrivs i England.
En välförberedd och förväntansfull delegation åkte till en lägerplats utanför Ulaanbataar.
Under två veckor bodde och levde gruppen ihop på lägrat och arbetade utifrån ett fredsperspektiv. Dagarna fylls av aktiviteter så som diskussioner, skapande aktiviteter och utflykter som ska ge deltagarna kunskap, förståelse och respekt för andra kulturer.
Genom denna resa har världen både krympt och blivit större för barnen. Alla har mognat och tar större ansvar för både sig själva och sin omgivning, vilket har en positiv inverkan i både skolan och i hemmet. De ser på världen på ett helt annat sätt och sin del i den. Ett riktigt internationellt uppvaknande och ett minne för livet.
Det var två intensiva veckor fyllda av gemenskap och värme. Det har varit många skratt och utbyten av reflektioner mellan två ganska så olika kulturer. Besöket har verkligen bidraget med förståelse för likheter och skillnader mellan sydafrikansk och svensk scouting, men även för länderna i stort. Vi har lärt oss mycket av hur det är att vara scout i Sydafrika, men också genom det lärt oss att uppskatta det vi har ännu mera. Läs reflektion från sydafrikanerna nedan. Med detta tycker vi att utbytet verkligen har uppfyllt fondens syfte.
Reflektioner från Sydafrikanerna:
“I really love the experience, camping, singing and trying out different dishes’, (Trudy).
“The games have taught me to be patient, work as a team and have some fun with other Scouts’, (Nicole).
“I enjoyed swimming in the lake, and signing the Storre song’, (Movers).
Efter en lång tågresa kom vi fram till lägret på kvällen den 2:a augusti. Vi började prata med andra scouter redan innan tälten var uppsatta. Efter middagen invigdes lägret med en ceremoni där vi introducerades till värdlandet Slovakien och fick veta vad som väntade oss. Varje dag fanns det aktiviteter som vi har skrivit lite mer detaljerat om längre fram. Vi tycker att programmet var väldigt roligt och bra planerat!
På lägret träffade vi många scouter från olika länder. Det var tio länder representerade. Det var en mysig atmosfär på lägret som gjorde att det var lätt att våga prata med folk, och vi lärde känna personer från alla möjliga länder. Exempelvis träffade vi tjeckiska sjöscouter som fascinerades över Sveriges sjöar och skärgårdar, och rumäner som var nyfikna på den svenska naturen. Vi bjöd in dem till Sverige och vi hoppas på att få besök av dem nästa sommar.
Det har varit en möjlighet att genom dans mötas bortom språk, kulturell bakgrund och hudfärg. Eftersom swing är en afroamerikansk dans är det extra viktigt med medverkan av svarta ungdomar och afrikanska rötter för kulturell uppskattning och undvikandet av kulturell appropriering.
Projektet blev väldigt lyckat då ungdomarna blev hyllade var de än befann sig. De deltog en vecka som planerat i Herräng Dance Camp på dansläger där de både satte upp sin egen föreställning och hade en avslutande dansföreställning med de andra barnen. I Stockholm fann vi dessutom ett samarbete med Järva-veckan och Järva stad där de uppträdde på torget utanför Tensta Ungdomsgård, Blå hallen. De spenderade tid med lokala barn, lekte lekar och spelade fotbollsspel. De följde också med på en utflykt via Järva-stad till Mall of Scandinavia.
Det har verkligen fyllt målet med internationell förståelse, förutom att det var barn från flera länder i Herräng så fick det träffa och ha utbyte med barn från olika kulturella bakgrunder i Tensta och deras Afrikanska dans ökar förståelse, ökar stolthet för andra svarta ungdomar och motverkar rasism. Det var en unik resa för all deltagande. De deltagande barnen och ungdomarna.
Att som 16-åring kunna köra bil är helt naturligt för de amerikanska ungdomarna medan de svenska ungdomarna avundsjukt frågar sig varför det inte är så i Sverige. Svaren är inte alltid självklara men klart är att alla deltagare på denna resa har lärt sig massor om sig själva, sina klubbkompisar och sina amerikanska vänner, livet i ett annat land, i en annan kultur och mycket mer.
Det finns inget som bidrar lika mycket till internationell förståelse som att umgås och bo hemma hos familjer på detta sätt. Brottning är kittet som förenar och i fallet USA är kommunikationen så enkel att det är lättare att knyta vänskapsband än nästan någon annanstans på jorden.
De första dagarna ägnade vi mest åt att repetera och spela vår egen föreställning men sen hann vi verkligen lära känna de andra ungdomarna, vi fick ju se deras pjäser och sedan deltog vi i workshops tillsammans. Det var en intensiv med rolig vecka!